Aanbieders medicijnen Regenboog Apotheek b.v.

Disulfiram – Refusal/Antabus

Protocol bestellingen Apotheekbereidingen door Zorginstellingen en behandelaars

Leidraad voor de behandelende partij, leverende apotheek en ontvangende patiënt.

Disulfiram is de werkzame stof in Refusal en Antabus. Aangezien de in Nederland geregistreerde varianten van Refusal en Antabus niet meer leverbaar zijn kan er worden uitgeweken naar een apotheekbereiding om de patiënt te behandelen. Deze wordt door Regenboog Apotheek Bavel bereid en dit is de reden waarom patiënt medicatie uit Bavel geleverd krijgt.

 1. Er kan via de G-standaard voorgeschreven worden.
  Apotheekbereide disulfiram: ZI-nummer 16672089 (GPK: 175382)
 2. Behandelaar van patiënt (kan ook de instelling zelf zijn) verzendt het recept aan de apotheek per fax via 085-2736129. Deze fax komt digitaal binnen bij de apotheker (dhr. Harder).
  Geen origineel verzenden per post, een fax volstaat.
 3. Het recept bevat het voorgeschreven geneesmiddel en dosering (= Disulfiram 200mg dispers)
  Het betreft 200mg disulfiram, omdat de Defined Daily Dose (DDD) 200mg is.
 4. Het recept bevat de duur van het recept, bij voorkeur chronisch (= 52 weken) zodat de levering ononderbroken gecontinueerd kan worden.
  Indien een kortere behandeling wordt gesteld voorschrijven per (veelvoud van) 28 dagen. De behandelduur worden naar boven afgerond tot veelvoud van 28 dagen.
 5. Het recept bevat alle noodzakelijke gegevens (zoals BSN) van de patiënt. Hieronder worden ook de naam-, adres- en woonplaatsgegevens + telefoonnummer en emailadres verstaan aangezien de medicatie aan de patiënt wordt verzonden en er contact mogelijk moet zijn.
  Indien de medicatie niet aan de patiënt, maar aan de instelling verzonden dient te worden dient dit expliciet op het recept te worden vermeld. Graag de adresgegevens (adres + postcode + plaats) en eventuele afdeling van de instelling vermelden op het recept.
 6. Op de medicatie die per post verzonden wordt staat de naam van de patiënt.
  De medicatie wordt in een A4-envelop verzonden. Zorg ervoor dat er altijd genoeg ruimte is om de envelop door de brievenbus te laten bezorgen.
 7. De medicatie wordt voor de duur van 28 dagen afgeleverd.
 8. De eerste levering van de medicatie wordt na ontvangst van het recept z.s.m. afgeleverd, ongeacht de dag van de week.
 9. De vervolgzendingen zullen altijd op een donderdag verzonden worden.
  De vervolgzending zal minstens één week van tevoren verzonden worden zodat de patiënt niet zonder medicatie zal komen. (Zie bijlage A voor een voorbeeld)
 10. Regenboog Apotheek zal als leverende apotheek zorg dragen voor de declaratie van de door hen geleverde medicatie bij de zorgverzekeraar.
  Indien de zorg niet gedeclareerd kan worden zorgt Regenboog Apotheek ook voor de financiële afwikkeling. (zie Vergoedingen apotheekbereide disulfiram)
 11. Indien de medicatie stopgezet kan worden een stoprecept faxen naar 085-2736129.

Indien er vragen zijn over de medicatie kan er contact opgenomen worden met apotheker Paul Harder:
Telefoon: 06-25072020
E-mail: pharder@regenboogapotheek.nl

Indien er vragen zijn over de financiële afwikkelingen kan er contact opgenomen worden met dhr. Dupon:
Telefoon: 06-14391498
E-Mail: dupon@regenboogapotheek.nl

Bijlage A Voorbeeld van uitlevering

Behandelend arts Jansen verzendt op maandag 14-5-2018 een recept voor patiënt Pietersen aan Regenboog Apotheek. Regenboog Apotheek zal de medicatie meestal op de dag erna verzenden, in dit geval dinsdag 15-5-2018. Patiënt Pieterse ontvangt de medicatie dan op woensdag 16-5-2018. De levering bevat medicatie voor 28 dagen. Dit betekent dat patiënt Pietersen medicatie heeft tot en met dinsdag 12-6-2018. Zoals gemeld worden alle patiënten vanaf de tweede levering op een donderdag verzonden wat voor alle toekomstige leveringen zal gelden.
Zijn volgende levering voor 28 dagen zal minstens één week van tevoren op een donderdag worden verzonden. De tweede cyclus begint op vrijdag 8-6-2018 en loopt tot en met 5-7-2018. Dit betekent dat de medicatie voor de tweede cyclus van volgende 28 dagen verzonden wordt op donderdag 31-5-2018.
Patiënt Pietersen ontvangt in dit geval op vrijdag 1-6-2018 opnieuw voor 28 dagen medicatie voor de cyclus die ingaat op 8-6-2018.
De derde levering zal op 28 dagen later op donderdag 28-6-2018 verzonden worden, ontvangen worden op 29-6 en ingaan op vrijdag 6-7-2018.

Op die manier heeft patiënt Pietersen mogelijk enkele tabletten over afhankelijk van de dag van de datum wanneer er als eerste geleverd wordt. Nadat de levering vanaf de tweede levering op donderdag plaatsvindt is het vaste patroon van donderdag leveren bereikt en wordt er om de 28 dagen geleverd.
Op donderdag wordt er verzonden voor de cyclus die vrijdag de week erna ingaat.

Op deze manier is er altijd gelegenheid voor arts en/of patiënt om tijdig te reageren indien de medicatie (om welke reden dan ook) niet ontvangen is. Regenboog Apotheek heeft dan de mogelijkheid om nogmaals medicatie op te sturen.

 

Visueel

Afleverschema Disulfiram

Er is een overlap van de eerste en tweede levering door het instellen op een donderdag als leverdag. Daarna is de overlap nihil en is de levering opeenvolgend na 28 dagen.

Wilt u het liever in een PDF bestand lezen? Klik dan hier om het PDF bestand te downloaden.

 • We horen graag uw mening

  Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties of klachten? Gebruik het contactformulier of stuur een e-mailbericht naar de desbetreffende apotheek.

  Contact