Aanbieders medicijnen Regenboog Apotheek b.v.

Afbouwen Medicatie (Tapering)

We gebruiken meer medicatie

Steeds meer mensen gebruiken medicatie, dat is een feit. We hebben het hier over pijnstillers, antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen etc.

Misschien kent u de medicijnen Paroxetine, Venlafaxine, Diazepam of Temazepam? Welicht kent u dan enkele merknamen die bij deze medicijnen horen, zoals Seroxat, Efexor, Valium of Seresta.

De kans is erg groot dat u of iemand in uw omgeving meerdere van deze namen kent of gebruikt.

Dit soort medicatie moet voorgeschreven worden door een behandelend arts, psychiater of psycholoog en moet vrijwel altijd gedurende een langere tijd ingenomen worden.

Stoppen met medicatie

Als de medicatie aan slaat, zal in veel gevallen het moment komen dat mensen willen en kunnen gaan stoppen met de medicatie. Dit stoppen of afbouwen van de medicatie gebeurt dan natuurlijk na overleg met de behandelend arts.

Gewoon ‘stoppen’ is meestal niet de meest effectieve methode. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ze ‘verslaafd’ kunnen raken aan medicatie. Veel mensen die abrupt stoppen, kunnen een terugval krijgen met alle nare gevolgen van dien.

Het lichaam is immers helemaal ingesteld op het krijgen van deze medicatie en het opeens weghalen hiervan leidt tot onaangename klachten. U kunt dit vergelijken met afkick verschijnselen.

Afbouwen van medicatie (Tapering)

Een betere en in de praktijk bewezen methode is het afbouwen van medicatie, zie ook Groot, P.C. & van Os, J.; “Antidepressant tapering strips to help people come off medication more safely”; Psychosis 2018. Dit wordt in jargon tapering genoemd. Door op een slimme manier geleidelijk de dosis te reduceren worden de ontwenningsverschijnselen (in jargon onttrekkingsverschijnselen) geminimaliseerd. Tapering is erg effectief en efficiënt, mits het goed wordt toegepast.

In de praktijk wordt tapering gebruikt voor onder andere afbouwen antidepressiva, afbouwen slaapmiddelen en afbouwen kalmeringsmiddelen. Helaas wordt het nog niet overal goed toegepast en dat is jammer want zowel de artsen als de patiënten als de zorgverzekeraars hebben er baat bij dat medicatie gereduceerd wordt daar waar dat mogelijk is.

Waarom tapering?

Soms is medicatie nodig maar hoe beter de dosering is, hoe beter het is voor u. De meeste medicijnen hebben namelijk bijwerkingen en hoe langer u medicatie gebruikt, hoe groter de kans op het optreden van deze bijwerkingen.

Het kan zelfs zo zijn dat onnodig langdurig gebruik van bepaalde medicatie ernstige klachten tot gevolg kan hebben. (bron: Cinderella)

Het is raadzaam om zo min mogelijk medicatie te gebruiken want daarmee wordt de kans op bijwerkingen verkleind. Bovendien, als u geen medicatie meer nodig heeft, dan is het zaak om deze zo efficiënt mogelijk af te bouwen.

Daarnaast kan het zo zijn dat bijwerkingen zeer ongewenst of zelfs helemaal niet acceptabel zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen met een kinderwens, of zwangere vrouwen, waarbij de medicatie zelf of de bijwerkingen de vruchtbaarheid of het ongeboren kind nadelig kunnen beïnvloeden.  In die gevallen is een verantwoorde manier afbouwen van medicatie dus belangrijk.

Tapering is maatwerk

Het voorschrijven van medicatie is maatwerk, dat zal iedereen begrijpen. Iedereen is anders en daarom is de medicatie vorm alsook de doseringsoptimalisatie persoonlijk.  Echt maatwerk dus!

Met het afbouwen van die medicatie ofwel tapering is dat niet anders. Voor iedereen moet een eigen plan opgesteld worden om medicatie effectief af te kunnen bouwen. Of het nu gaat om antidepressiva afbouwen, slaapmiddelen afbouwen of kalmeringsmiddelen afbouwen, het is hoe dan ook maatwerk waarvoor specialistische kennis vereist is.

Bezorging in het buitenland

Regenboog apotheek stuurt de afbouwmedicatie ook naar het buitenland.
Indien u meer informatie wilt ontvangen over de zending van de medicatie naar het buitenland kunt u contact opnemen met de apotheker dhr. Paul Harder: pharder@regenboogapotheek.nl.

Meer weten?

Kijkt u dan eens op de website www.taperingstrip.nl. Hier kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.

  • We horen graag uw mening

    Heeft u vragen, opmerkingen, suggesties of klachten? Gebruik het contactformulier of stuur een e-mailbericht naar de desbetreffende apotheek.

    Contact